lauantai 4. syyskuuta 2010

Sauna, syyspiha ja onnistunut komposti

Uuteen saunaan?  No ei vielä. Ikkunat on viimein asennettu saunaan, ne piti teettää tilaustyönä, vanhanmalliset. Hetken ajatteli äiti jo åääsevänsä lauantaisaunaan, ensimmäisen kerran uuteen saunaan. Sähkömiehen pitää vielä lopetella suunnittelemansa kohdevalot saunan ikkunan päälle.
Loppusiivous...pihaa jo pojat siivoilivatkin, tasoittivat multakasoja ja ovat sirkkelöineet lautajämät sieväksi pinoksi pihalle saunapuiksi. Mutta kolmen kuukauden työ näyttää olevan ihan loppusuoralla. Pääsisimmeköhän saunaan ensi viikolla? Remontissa meni koko kesä. Neljäs kuukausi jo menossa.

Omppusouvi. Keräilen pudonneita omenoita ja keitän omenahilloa mausteena kanelitanko ja paistelen omenapiirakoita. Ohje on helppo, sekoita vaan, laitan sen seuraavaan postaukseen. Kohta kuuden omenapuun omput pitää tiputella alas ja mennä mehuasemalle.

Kompostin tutkiminen. Se oli riemullinen hetki. Saku aukaisi keväällä aloitetun avokompostin. Se oli melkein valmista multaa! Mikä upea näky! Olen tutkinut silmä kovana kompostikirjallisuutta...jees mulla on kompostikirjakin. Saku vähän naureskeli, miten tarkkaan kokosin kompostia keväämmällä, mutta nyt innoissaan huuteli pihalta; äiti sun täytyy tulla kattomaan. Ja siinä se oli, yllätys, miten hienosti kompostointi toimii. En tietenkään ymmärrä niitä pihan omistajia, jotka eivät kompostoi. Tuntuu, että paras juttu on keksiä, kuinka paljon lisää kompostoitavaa saan, tai ei tarvitse keksiä, kyllä puutarhasta koko ajan tulee lisää...ja lehdet pian putoavat ...taidan mennä asioiden edelle! Mutta kun komposti koukuttaa. Siis tuokaa meille kaikki kompostoitava materiaali. Iloisena minä ja komposti vastaanotamme. Sen takia Saku teki toisen kompostin siihen vierelle. Muista katsoa kuva muhevasta kompostistani, alla.

Mietin jo mitä laitan kasvamaan ensi kesänä. Ai niin, kolme valtavaa kurpitsaa on kellarissa. Toinen ihana saavutus. Niitä kasvatan ensi kesänä. Entä muuta: lisää syysleimuja eli lokseja. Leijonankitoja, jotka kasvatin taimesta, ne kukkivat nyt syyskyyn alussakin napakasti. Papuja, palsternakkaa, punasipulia, punajuuria, pinaattia, perunoita, yrttejä.  Jotkut alkavat katsella puutarhakirjoja kevättalvella, minä nyt.

Saku meni Kiinaan, asettui kaupunginkokoiselle kampukselle omaan huoneeseen. Sai kiinankännykän ja joutui teatterikomiteaan. Opiskelu alkaa maanantaina, viides syyskuuta. Dalianista ja opiskelusta siellä enemmän toisessa blogissani www.siperiankautta.blogspot.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti