perjantai 8. lokakuuta 2010

Lokakuussa kesä on loppu ja myyrät myllää

Tuli kiire pihahommiin, kylmä yllätti ja paljon olisi tekemättä. Aurinko paistaa, mutta parina aamuna on ollut hallaa. Koko päivän olen istutellut ja kaivellut, kantanut kompostiin, laajentanut ja valmistellut kukkapenkkiä, mihin aioin jakaa syysleimuja. Onkohan jo liian myöhä jos näin kylmä jatkuu. Pitää kysyä huomenna asiaa tuntevilta.

Myyrät mellastavat perunapellossa, löysin aika kasan kun halla oli kaatanut perunanvarret. Myyrät eivät nyt niin pahoja ole, oikeastaan. Mietin mitä ne niillä perunoilla tekevät. Tulevatkohan hakemaan ne alas varastoihinsa? Jätän kasan paikalleen ja seuraan mitä tapahtuu.

Istutin joku päivä sitten valkosipuleita rivin keskelle vihannesmaata, ja sitten luinkin, että myyrät eivät tykkää sipulikasveista (vai tietyistä sipulikasveista?). Olin tilannut ihania sipulikukkia viidelläkympillä ja ripottelin ne perennapenkkiin. Kalliita myyräkarkottimia, mutta toivottavasti kukat ovat ensi kesänä hintansa arvoisia. Tämän kesän sipulikukat, gladiolukset ja sen sukulaiset eivät myyriä karkottaneet, mutta eivät myöskään menestyneet, varret kasvoivat kauniisti, mutta kukkavarren kasvaessa koko kasvi alkoi ruskettumaan eikä kukista tullut mitään. Mikähän niille tuli? Ehkä liian kuivaa, tosin kastelin ahkerasti.

No niin myyrät, tässä tulee karkotussipulit, nimetkin ovat latinalaiset, ettäs katoatte aidan toiselle puolen heti:
Allium forelock, lila pitkävartinen iso pallolaukka, joss töyhtö, 2 sipulia
Allium Karataviense "Ivory Queen" pallolaukka, 5 sipulia
Allium Ampkectens, matalampi monikukkainen valkoinen pallolaukka, 1 sipuli

Myyristä tulee mieleen aina Aishan suosikki MYYRÄ, kirjoja ja taisi olla lasten piirrettykin. Ovathan ne kuitenkin söpöjä ja aika toimeliaita.

Korjasin viimeiset tomaatit. Pieniä raakoja tomaatteja  olisi vielä ollut kasvamassa, kesä loppui kesken. Pitää etsiä vihreistä tomaatista tehdyn pikkelsin tai hillokkeen ohje. Paistetut vihreät tomaatit kummittelee myös mielessä, joku amerikkalaisten juttu se on.
Maassa on vielä palsternakat, lehtikaali ja maa-artisokat, nehän saavatkin olla, koska ne paranevat pienessä pakkasessa. Peittelin jalokärhön havuilla. Siirtelin väriminttua, se tuntuu olevan kestävä ja napakka kukkimaan, kestääköhän näin myöhäisen siirtelynkin.

Äitikin lähti sauvakävelylle korttelin ympäri ja palatessaan sanoi, että enempää ei olisi jaksanutkaan.
Keitettiin iltapäiväkahvit ja syötiin omenapiirakkaa.

Hain ystävältä joriinin juuria ja sain jonkun japanilaisen sireenin ison taimen (nimi on epämääräinen). Siitä saa hyvän näkösuojapensaan takapihalle.

Illan maagisesta ohjelmasta toisessa blogissani.


Myyrän keräämä perunavarasto

Pihan syysleimupenkki remontissa

Purjot ovat pieniä, rapsakoita peukalonpaksuisia.


Viimeiset tomaatit 8.10.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti