keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Saunaremontti ja puutarha vielä metrisen lumen alla

Saunaremontti nytkähti uudelleen käyntiin. Olen jo saanut kaksi varteenotettavaa tarjousta, joskin kalliimpia kuin odotin. Tänään kävi kolmas urakoitsija, ja etenin hieman erilaisella taktiikalla, sanoin että meillä on varaa juuri tiettyyn summaan asti. Aikaisemmille en ollut antanut mitään rajoituksia budjetille. Talvella olen koettanut tutkia, millaisella tarkkuudella tarjouksien tulisi olla. Tähän pitäisi saada äidille mukavat puiset raput ja pieni terassi. Nämä raput ovat talvella liukkaat ja ikäihmisille hankalat; tyypilliset 50-luvun omakotitalon malliin. Elli teki siihen vesi-roska-tikku-oksaputsaamon pääsiäsilomallaan isomummin luona.


Pihalla on vielä metrin verran lunta. Tyhjensin tuhkat saunanuunista orapihlaja-aidan juurille. Koetan ottaa selville tuhkan käyttöä pihalla. Luin, että kahvikuppi aarille riittää. Ilmeisesti ennen vanhaan levitettiin tuhkaa aika lailla marjapensaiden juurelle. Piha on alunperin yli 50 vuotta ollut hiekkamaata, siihen on sitten tuotu paljon multaa ja lantaa, mutta yleisesti taitaa maa olla aika huono. Siinä tutkimista. Pikkuhiljaa laitan jotain uutta. Toivoisin enemmän puita ja korkeuseroja. Kivipenkereitä on mielessäni.

Perennoihin varsinkin haluan perehtyä. Sain toissakesänä istutettua syysleimuja, taikka loksia (flox) niinkui minä sen tunnen. Niitä oli lapsuudessani paljon ja pidän niiden nöyrästä kauneudesta. Sain hyötykasviyhdistyksen pioninsiemeniä, niitä aion laittaa paljon, mutta siinä menee vuosia ennenkuin ne ovat reheviä. Yksi ihana iso pionipensas pihalla on, mutta se on jäänyt ruusupensaan alle melkein. Omenapuita, 50 vuotta vanhoja on 5, ne antavatkin pihalle runsautta. Valkea kuulas on, mutta muut lajien nimet ovat jäänee unholaan. Marjapensaita on, nekin saisi uusia. Viime syksynä istutin tyttö- ja poikatyrnin.


Siirsin chilinsiemenet isompiin ruukkuihin, tai mehu- ja maitotölkkeihin. Kysyin ohjeita ja laitoin puolet mustaa multaa ja puolet taimimultaa. Jätin tilaa, että niihin voi lisätä multaa, että varsista tulee tämäkämmät. Tai ainakin ymmärsin niin.

Näitä aion ainakin kasvattaa tänä vuonna:
palsternakkaa paljon ( ne on ihania ja kalliita ostaa)
chilejä, taimella
sitruunamelissaa, taimella
persiljaa, taimella
tilliä
rukolaa
salaattia
basilikaa, taimella
härkäpapuja, myös aika takuuvarma laji, joka parantaa maata myös
korianteria, siemenet kylvetty, eka erä oli ehkä liian mustassa mullassa liian vähällä valolla ja ne kasvoivat ohuiksi hujopeiksi, ja lakoontuivat. Katsotaan jos niistä saisi pelastettua, mutta ne kasvavat myös hyvin suoraan maahan kylvettynä...halusin niitä nopeasti jos saisin ruukussa kasvatettua...suosikkiyrttini, joka on ehdoton pakistanilaisissa ruuissa. Ihmiset eivät pidä sen hajusta ja siksi hylkäävät sen usein.
lehtikaalia, sitä voi napsia suoraan suuhun tai tehdä sipsejä, ihan totta, ihania sipsejä...hieman öljyä ja levälleen kaalinpalasia uunipellille ja kuumaan uuniin...maustaa voi esim chilillä tai herbamarella, uskomattomia ja terveellisiä sipsejä. Lehtikaali on melkein unohdettu, takuulla kasvava,  tavattoman kestävä ja satoisa,jota voi napsia syötäväksi vaikka lumen alta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti