maanantai 7. toukokuuta 2012

Silkkinen maa-artisokkakeitto, ja kasvatuksesta myös




Maa-artisokat ovat mitä helpoin kasvatettava ja aika satoisa. Varo vain , etteivät ne valloita koko kasvimaata. Mukuloita on vaikea saada kokonaan häviämään, jos ne sattuvatkin pääsemään valloilleen. Viime vuonna myyrät veivät aika ison osan sadosta. Nyt olivat mukuramukulat puhtoisia ja ilman hampaanjälkiä.

Meillä mukulat kasvavat  suojeluoloissa kokonaan maahan upotetussa vanhassa suuressa kompostinpuolikkaassa (alaosa on leikattu auki myös), jonka laidat ovat melkein metrin korkeat. eivät siis pääse mukulat karkaamaan sivusuuntaan. Myyrät nyt pääsevät aitaukseeen ala- tai yläkautta. Kasvattaisin niitä enemmänkin, mutta pitää tehdä niille oma yksityinen lisäpaikka muualle.

Kukatkin ovat mahtavat, massoittain keltaisia kuin pieniä auringonkukkia, isompia kuin päivänkakkaran kukat. Varsi on korkea ja aika napakka ja kimpassa ne pysyvät hyvin pystyssä ja niistä saa tarvittaessa suojaavan "aidan" sopivaan kohtaan. Mukulat voi nostaa syksyllä, mutta on mukava jättää ne kevääksi maan alle , niin saa heti lumien sulettua omasta pihasta luomua.Jos nyt myyrät eivät niitä keksi! Periaatteessa istutetaan perunan tapaan, en tehnyt vakoja, leittelin ne vain nin neliön muotoiseen tilaan noin 15 cm välein kymmenen senttiä syviin kuoppiin. Maanlaadustakaan muhkuramukulat eivät ole kovin kranttuja.

Mukulat säilyvät hyvin viileässä, melkein paremmin kuin perunat. Koska ne ovat muhkuraisia ja vähän aikaa vievää puuhaa on niiden kuoriminen, kuorin koko sadon kerralla ja keitin ison kattilallisen keittoa. Otin siitä osan kahdelle, lisäsin maitoa. Loput pakastin ilman maitoa.  Muista laittaa sitä mukaa  koritt artisokat kylmään veteen, etteivät tummene.



Kuori mukulat kylmään veteen, etteivät tummene.


Silkkinen ja satiininen maa-artisokkakeitto

1/3 osa kutakin:
maa-artisokkia
perunoita
purjoa, laitoin myös vihreän osan
voinokare

valkosipulia maun mukaan, laitoin reilusti
sipulia
muutama maustepippuri
suolaa
maitoa
(kermaa)
yrttisilppua jos on, esimerkiksi  voit pilkkoa pieniä vuohenputken versoja koristeeksi ja vitamiineiksi
kun niitä alkaa nyt toukokuussa ilmaanta.

Suhde ei ole todellakaan nokonnnuuka.
Laita silputut purjo, sipuli ja valkosipuli voinokareen kera hautumaan, sillä aikaa ehtii valmistella muut ainekseta: kuori ja pilko artisokat ja perunat.

Lisää ne pataan, kuullota hetki niitäkin, lisää vesi ja mausteet. Kun keitto on kypsää, soseuta sauvasekoittimella. Soseta reilusti ja pitkäään, näin makumolekyylit pääsevät kaikki irti ja keitto on maukkaampaa.

Lisää maitoa (kermaa) j kiehauta. Lisää hienonnenut yrtit.
Timjamikin sopii hyvin, jos siitä pidät.
Maailman helpoin gourmetkeitto, eikös!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti