keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Keltaisen meren saaliista pitää ottaa selvää vuorossa mustekalat ja ravut



Pitääkö näistä mustekaloista ottaa tuo kalvo pois? Miten mustekalan sisäelimet saa pois, ettei mustepussi poksahda auki? Miten kauan sitä keitetään tai paistetaan?

Entäs kauniit ruskeanpunaiset ravut, miten niiden kanssa toimitaan? Etsin netistä tietoa, reilu puoli kiloa sieviä pieniä mustekaloja (octopus) odotti käsittelyä. Olen tehnyt mustekalaa valmiiksi putsatuista, syönyt monta kertaa ravintolassa eri muodoissaan, mutta en ole osannut käsitellä niitä tuoreina.

Ostimme mustekalat läheiseltä rannalta, kalamarkkinoilta, johon kalastajat tuovat ne suoraan veneillään. Kuvaus kalamarkkinoilta toisessa blogissani. Siellä siis enemmänkin Kiinanmatkan kuvauksia...kuvia en tänne saa millään konstilla vielä ladattua, sitten ehkä vasta Suomessa, sillä Kiinan valtio pitää vielä tiukkaa kontrollia sallituista nettisivustoista. Tänne pääsen helposti kyllä kirjoittamaan.

Mustekalat maksoivat 30 juania eli noin 3,5 euroa kilo. Hyvin puhdistusoperaatio sujuikin ja ruokalajiksi muotoutui tähän mennessä oppimastani kiinalaisesta keittiöstä omaksumani tapa, mausteet vähän omalla tyylillä. Vaikeinta on vihannesten sujauttaminen mukaan vasta aivan lopussa, etteivät ne vilty, vaan ovat kiinalaisen al dente, rapeat. Ravut maksoivat enemmän ja syöminen on minimaalista herkuttelua ja enemmän ravunlihan kaivelemista tai imaisemista.

Näin sitten valmistin Keltaisen meren rapuja: Ostimme 3 rapua viereiseltä kalatorilta 35 juanilla eli 4-5 e. Ohje tuntui aivan yksinkertaiselta, niitä keitetään 10-15 minuuttia railakkaasti kiehuvassa vedessä, koosta riippuen kunnes ravut kelluvat pinnalle. Sitten pari minuuttia lisää ja nostellaan ravut jäähtymään. Hyvin onnistui.

Itse olen rapuja syönyt varsinkin Australiassa. Saku ei. Meidän ravut eivät olleet kaikkein isoimpia, ja napostelua se oli. Montakohan grammaa sai lihaa yhdestä..ei montaakaan. Nyt on sekin elämys yhdessä koettu. Saku pitää kaikistä merenelävistä...tai, voi olla, että merisiilit ja merimakkarat saavat olla. Ainakin minulta, ellei joku muu niitä tee ja näytä miten niitä syödään.

Ostin myös kaupasta kuivattua ravunlihaa. Kuivattua kalaa saa runsaasti puristettuina palasina tai oheuelti revittyinä rrallaan tai pakattuna.

Mustekalat (octopus tai squids) puhdistin ja valmistin näin: Puhdistaminen kesti pienen tovin, sillä nämä Keltaisen meren mustekalat (octopus) ovat pienipäisiä ja lonkerot ovat suhteessa isommat ja liha on niissä lonkeroissa. Lonkeroiden puhdistaminen päälliskalvosta vie aikaa. Muuten putsaaminen oli helppoa, vedetään sisukset ulos ja katkaistaan lonkerot pikkuisten mustien silmien alapuolelta. Myöhemmin opin, ettei päälliskalvoa todellakaan tarvitse irrottaa.

Toinen mustekalamalli (squid) on taas pienilonkeroinen ja  ruumis on pitempi. Näistä pitempipäisistä tehdään mustekalarenkaita.

Näin onnistui mielestäni mukavanmakuinen kiinalainen mustekala-ateria.

noin reilu 500 g mustekaloja pudistamattomina. 
1-2 cm pala inkivääriä ohuina siivuina 
4-5 valkosipulin kynttä pienennettynä 1-2 tuoretta chiliä silputtuna 
1 rkl vaaleaa soijakastiketta loraus 
noin reilu ruokalusikallinen kiinalaista kokkausviiniä

öljyä paistamiseen. 
reilusti jotain vihreää sipulia, kiinansipulia, ruohosipulia tai purjoa
muita vihanneksia ohuina siivuina esim. paprikaa, porkkanaa,  jne maun mukaan 
kourallinen korianteria tai persiljaa silputtuna.

Paista inkivääri, valkosipuli ja chili hetkisen, noin minuutin ajan, kuumassa öljyssä. Lisää puhdistetut ja paloitellut mustekalapalat pannulle, pyörittele hetken aikaa, niitäkin vain  minuutin verran. Lisää soijakastike ja kokkausviini. Pyörittele hetki. Kastikkeista modostuu hieman nestettä. Älä anna nesteen kokonaan kuivua, lorauta lisäksi vaikka lusikallinen kaksi vettä. Suolaa ei tarvitse lisätä.

Riippuen miten suuria lonkerot ovat ja miten olet leikannut ne, ei niitä todellakaan juuri minuuttia enempää tarvitse paistaa. Nopeasti siis. Maistamalla selviää.Vähän ennen kuin lonkerot ovat valmiita, lisää kiinansipulia tai ruohosipulia tai purjoa reilusti.

Muutakin vihannesta voi lisätä, ohuiksi leikattuja paprikasiivuja, tulitikkuporkkanoita tms. Itse lisäsin samaan aikaan lonkeroiden kanssa ohuiksi siivuttuja porkkanoita, ne vaativat hieman pidemmän paistoajan, mutta kiinalaisittain saavat jäädä rapeiksi.  Lopuksi reilusti tuoretta korianteria tai persiljaa. Syödään keitetyn riisin kera. Kiinalaiset eivät aina ota riisiä mukaan ja ravintolassa pitääkin erikseen tilata riisiannos. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti