keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Jos haluat olla onnellinen 2.

Takuuvarma. Kokeile.
Naistensauna ja avanto Myllysaaressa.
Tänään saunalla keskustelimme siitä, mitä tämä saunaonni on ja miten se vaikuttaa onnellisuuteemme. Todistusaineistoa: useat vakituiset kävijät ovat käyneet saunalla vakituisesti yli 20 vuotta, jopa yli 40 vuotta. Iloinen puheensorina ja välillä nauru kiirii yli kaupunginlahden kun muutama naku saunoja terassilla innostuu iloitsemaan toistensa seurasta, synttärilaulusta Lipelle, tai simantekovihjeistä (näin vapun alla), mustikkapaikoista, tyttärentyttärentyttäristämme (muutamalla mummolla on lapsenlapsi saunareissulla mukana, meidän perheessäämme neljännen polven tyttärentyttärentytär tulollaan ja siitä saan puhua!)   tai mukuloitten (no joskus harvoin miestenkin) toilailuista.

Kaikki hyvässä ja iloisessa meiningissä. Kun ajattelen, kenenkään jutut eivät ole murheellisia, valittavia tai synkkiä. Kaikki murheet ja surutkin osataan käsitellä raikkaassa hengessä. Keskusteluihin tulevat iäkkäiden vanhempien murheet, perheenjäsenen kuolema, läheisen sairaus, mutta niistä puhuminen saunaseurassa on helppoa, huomaamatta saa vaikeitakin asioita kerrotuksi .

Mukaan on mahtunut vuosien saatossa mielenterveytensä takaisin saaneita, joku on päässyt yli ongelmiensa ja saanut mennä kertomaan psykiatrilleen, kuinka kallille terapialle ei ole enää tarvetta. Toimiva ja halpa parannuskeino löytyi saunalta. Useampi kertoo, että jäi koukkuun. Eikä siitä irti halutakkaan.

Tänään järvenselkä oli vielä teräksenharmaan sohjojään peitossa, rannat aloivat olla vapaita. Aurinko paistoi terassille  kuin kesällä  ja kevään  ensimmäiset leskenlehdet olivat kaillionkolossa saunan kupeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti