maanantai 16. toukokuuta 2011

Maa-artisokkia ja palsternakkoja myyrille (ja keittoonkin jäi, ohje mukana)

Miten innostavaa on työntää lapio maa-artisokan kasvupaikkaan. Siellä ne ovat talven yli säilyneet lumikellarissaan. Niitä voi syödä jo syksyllä, mutta miten kiva on jättää ne nostettavaksi aikaisin keväällä tuoreena omasta puutarhasta.

Viime kesänä, sanovat kokeneet puutarhurit,maa-artisokat kukkivat poikkeuksellisesti, yleensä eivät ehdi kukkia Suomen kesässä. Ja meillälin varret olivat kaksimetrisiä hujakoita, kukkaset kuin pieniä auringonkukkia. Kyllä ne tosin kukkivat Helsingin palstallakin aikoinaan. Kukat kestävät hyvin maljakossakin.

Joku muu oli ehtinyt käymään  maa-artisokkia napsimassa. Myyrät mokomat. Olin jättänyt muutaman palsternakan maahan ja löytöretkeni palsternakkamaahan paljasti myyrien laajan verkoston juuresteni lomassa. Napsittu oli niitäkin. Ei auttanut muu kuin soittaa biologiystävälleni Kirstille, uskaltaako juureksia syödä. Kyllä, sanoi hän, viskaa vain osaksi syödyt pois tai laita ne uudelleen maahan ensi vuodeksi. Maa-artisokka kasvaa kuin peruna, mutta mukuloita on varressa paljon enemmän. Se on hanakka leviämään, joten se kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, että pystyt  kasvua hallitsemaan. Minulla ne kasvoivat vanhan suuuren kompostorin seinien sisällä, jonka pojat kaivoivat maahan, pohja oli auki.





Mukulat ovat muhkuraisia, ja niitä käytetään perunan tapaan. Maku on miedon juureksinen, samettimainen, ja rakastaa kermaa keitossa. Tässä ihana maa-artisokkakeitto. Ainekset suuntaa-antavia. Määrät ei niin tarkkoja.

Maa-artisokkakeitto
1 kg maa-artisokkia
500 g tai reilummin perunoita
1-2 sipulia
muutama valkosipulinkynsi
maitoa, tarpeen mukaan sopivanpaksuiseksi keitoksi
kermaa (halutessasi, mutta kerma on siinä se jotain)
suolaa
valkopippuria, mieluiten suoraan myllystä (mustaakin käy)
vähän chilipippuria
persiljaa silputtuna

Kuori ja keitä juurekset ja sipulit. Muussa ne keitinvedessään (ota keitinvettä syrjään, jos tuntuu että sitä on liika, sen voi myöhemmin lisätä) ja lisää kuumaa maitoa.
Lisää kermaa reilusti, keitto saa jäädä melko paksuksi. Kuumenna kiehumapisteeksi. Sen voi vielä sauvasekoittimella oikein kuohkeuttaa. .Samettia!
Lisäsin juureksiin yhden ehjänä löytyneet ylivuotisen palsternakankin.
Mitään värillistä keittoon ei kannata lisätä, muuten ihana valkea sametti värjääntyy joksikin muuksi.
Oikein hienosteluksi voi lisätä lurauksen konjakkia tai kuivaa valkoviiniä keittoon.

Lisää päälle silputtua persiljaa tai jotain suosikkiyrttiäsi. Jotkut ovat fiilistelleet savuporomurusilla , en ole sitä kokeillut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti