tiistai 10. toukokuuta 2011

Nyt puutarhan vuoro!

Aikaa tutkia hiirenkorvia ja mullasta ilmaantuvia ...jaah, englanniksi sanoisin heti shoots enkä saakaan kielelleni suomenkielistä sanaa. Näin vähän tiedän puutarhahommista! Verso, itu, mietinnän tulos.
Pelkään myös, että nykäisen jonkin arvokkaan verson mullasta.

Orava tuli nenän alle istuttaessani perunoita tänään.  Viime vuonna pihalla viiletti iso harmaampi ja sitten pienempikin. ehkä tämä oli se viime vuoden poikanen. Saako orava poikasia muulloin kuin aikaisin kevättalvella? Onkohan tämä nyt äiti etsimässä ruokaa poikaselleen. Jossain tuossa takapihan puustossa orava asustaa.  Orava raapaisi kättäni: annas jotain! Eetu ja Aapo ovat jo tänä keväänä syöttäneet pähkinöitä. Nopeasti pikkukaveri on kesyyntynyt. Säntäili vieressäni joka paikkaan. Sitten luovutti, kun ei minulla syömistä ollut tarjoilla.

Istutin Timo-lajiketta, aikaista perunaa. Valkosipulin taimet ovat jo kymmensenttisiä, istutin ne jo viime syksynä. Katselen ja ihmettelen kasvimaatani, se on nyt siinä kun viime keväänä se oli täynnä vuohenputkea, heinää ja äkämäpunkkiset vanhat mustaviinimarjat piti kaivaa juurineen pois. Nyt senkun istuttelen!

Nyt voin nauttia joka päiväisistä muutoksista luonnossa ja pihamaalla. Miten paljon jäikään väliin töissä ollessa. Pihan ulkopuolella valtavat koivut ovat nyt juuri ihanimmillaan, pitsimäisen vihreat lehdet ovat niin herttaisia - ehkä vain päivän tai kaksi ja lehdet eivät erotu enää pitsinä.

Tänään on yli 20 C, ja tekisi mieli kylvää monenlaista, mutta pitäisi malttaa. Kompostit voi kääntää; tutkin jo vanhemman avokompostin ja siellä alla on ihanaa muhevaa kompostimultaa. Sen saa syysleimupenkki. Kompostikirjan olen lukenut jo ehkä kymmenennen kerran, vielä tutkin sitä tarvittavista kohdista. Illalla kävin vielä kymmenen aikaan kääntämässä ruokakompsotin, sillä lueskelin netistäkin mitä tehdä kun sinne oli pesiytynyt kärpäsiä. Kompostista nousi höyryä ja näkyi se toimivan siis hyvin, käteen tuntui sisusta kuumalta. Jännää touhua tämä kolmen kompostin huushollin hoito.

Uutta istutettu;
Lamopaju ja
Lamokirsikka
Lila talvio, nämä kolme remonttitöiden jättämään aukkoon pihanurmelle, toiveena että nuo kolme täyttävät sen pian.

Kaksi rhodoa, valkoinen ja vaaleanpunainen isän kartiokuusen viereen.
Uutuus alba-kuusi rhodojen viereen
Sininen pikkutalvio, hyvin leviävä reunakasvi samaan ryhmään.

Orvokkeja astioihin.
Nyt koetan selvitä enempää taimia ostamatta. Saan vielä Paulalta Iitistä hyvin leviäviä maanpeitekasveja.
Kesäkukan siemeniäkin jäi viime vuodelta. Voisikohan niitä jo kylvää lavaan, että saisi sitten nopeammin istuttaa paikoilleen? Kylvääkö siemenet kompostimultaan vai lisätäänkö kompostimulta vasta taimille?

Mitä haluaisin pihaan:
Kultapallo,
Akileijoja
pikarikeisarinliljoja
lisää pioneja
lisää tulppaaneja
lisää vadelmia
kaikenlaisia perinneperennoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti