maanantai 30. huhtikuuta 2012

Vapunaattona kompostin kääntöä

Kevät vihdoin tuli!
Teki mieli mennä avannolle, tosin avanto oli toissayönä huljatanut Saimaaseen ja koko kaupunginlahti lainehtii avoimena kevään innossaan! Mutta vesi on vielä avantokylmää, on jonkin aikaa näillä pohjoistuulilla. En mennyt, sillä vapunaattona avannon ympärillä on varmasti nuoria liikaa. Pulahdan mieluummin nakuna. Aurinkoinen tämän vuoden vapunaatto on ja tuulen viilentäessä jaksoin lopettaa hiekankärräyksen, levitin  kottikärryllisen muevanmustaa kompostimultaa kukkapenkeille ja aloin kääntämään viime vuoden täyttä isoa pihakompostia toiseen kehikkoon. Eetu ja Elli olivat jo kärrännneet monta kottikärryllistä hiekkaa kasvimaan polulle, johon laitoin vanhoja pihalaattoja.

Elli ja Eetu hommissa.

Yksin kasvaa tämä varreltaan 10cm pitkä kaunis iiris..tai mikä se on?
Mistä se on pihalle tullut? Sattuikin eteen jossain puutarajutussa..tämä pieni iloinen kaveri on
kevätkurjenmiekka, iiris kyllä. Sipuleita pitää hankkia, kauniimpi minusta kuin muut kevätkukat.


honkkelit pyöreän kesäkurpitsan taimet, joista yksi saa kokeilukodin maitopurkista..onko kellään kokemuksia?



Elli keräsi matofarmia sitä mukaan kun tein perunavakoa. Siihen ne jäi ämpäriin kun farmari viiletti takaisin Valkealaan ja kouluun. Pitäisiköän laskea ne takaisin kotipeltoonsa. Matoja on muuten paljon, se tietää hyvää multamaata!

Minulla on kolme kompostia! Siis ympäristöpolitiikkaa niinkuin sen pitää ollakin. Pieniä suuria tekoja meidän pihalla. Koetan kovasti miettiä tarvitsenko ostaa mustaa multaa. Oman maan multa tietysti rikkaruohottuu ja säkkimullan levitys olisi jotenkin herkullista, mutta onko se tarpeellista, siinäpä pulmaa kerrakseen. Pitääpä kysellä kokeneimmilta.

Tänä vuonna olen ostanut toistaiseksi vain 10 L säkin taimimultaa, tällä kertaa se on nimeltään Kekkilän taimimulta ja lähipuutarhamme sitä suositteli. Laitoin pari viikkoa sitten tiikeritomaatteja, ne voivat hyvin eilen koulittuina. Ai että olen eittäytynyt professionaaliseksi, tiedän tasan tarkkaan miten koulia taimia! Vaan kun tietäis enemmän taimien kasvatuksesta koulimisvaieeseen. Korianteri kasvaa honkeloa ohutta vartta ja sekoittuu vyyhdeksi kun kääntelen niitä aurinkoon. Kesäkurpitsan taimet ovat kasvaneet maitopurkkia pitemmiksi hongankolistelijoiksi. Istutin yhden maitopurkkiin syvälle syvälle kokeeksi. Taidan laittaa uudet siemenet likoon. Muuten voisin ne pari tainta nyt ostaakin torilta, vaan kun toin Saksasta asti pyöreitä, luulin niitä erikoisuuksiksi, mutta olihan niitä Plantagenissakin ja oli tiikeritomaattejakin. Nyt on nättejä tiikeritomaatin taimia jakaa haluaville. Millään ei raaskisi heittää napakoita taimia pois!

Pihalla tuntuu, että pitäisi ehtiä joka nurkkaan samalla kertaa, samana päivänä, nyt juuri! Niinpä sitten nipsaan sieltä, vähän kupsuttelen tuolta ja kävelen tonttia ristiin rastiin. Ainakin perunat sain kaivettua maahan. Otin oikein opit torin lemiläiseltä perunakauppiaalta. Maahan vaan ja harso Timojen päälle. Saadaankos makeita perunoita Zoelle sitten kesällä? Perunoita laitan vain uusien perunoiden takia - ja nyt Zoen, ei niitä muuten pihalla kannata julmetusti kasvatella. Vielä on laittamatta Saksan tuomiset, puoli kiloa tryffeliperunoita.

Lunta on vielä etupihalla muutama läntti, muuten ne lähtivät pihalta vajaa viikko sitten, siis noin 23.4. eli aika myöhässä kevät tuli tänä vuonna, eikä ole kunnolla lämmennytkään. Täysi kompostikin oli sula vain parikymmentä senttiä.

Aamun oli äiti aloittanut ruokakomeron siivouksella, jonka sain lopettaa. Vappunakit söimme lounaaksi. Loppupäivä sitten ulkosalla. Äitikin istui toista tuntia kuistilla yvillä mielin.
Nyt on tyytyväinen olo.



1 kommentti:

  1. Hei!
    Googlasin "korianteri ohut varsi" ja päädyin blogiisi. :) Mukavia juttuja sinulla!

    Mutta kerrohan toki, jos keksit ratkaisun honteloihin koriantereihin. Olen itse kovin huolissani omistani, jotka tekevät ihan samaa heinämäistä vyyhtiä.

    Minulla on korianteria kahdessa ruukussa. Toisessa harvakseltaan istutettuna -> ei vyyhtiongelmaa ja varret jopa sojottavat ylöspäin. Tämä ruukku on myös hieman varjoisaammassa paikassa ja varret ovat hieman lyhempiä.

    Toisessa ne ovat lähempänä toisiaan -> ihan hirveä mytty. :) Tämä ruukku saa myös ehkä aavistuksen enemmän aurinkoa.

    Kenties aika näyttää, miten heille käy. Nyt kuitenkin vyyhtiä selvittelemään! :)

    Jos haluat, käy kurkkaamassa myös minun blogini: http://hammentaja.blogspot.com/

    VastaaPoista