keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Takaisin kotona lohturuokaa: kaalilaatikkoa

Iso komea kaalikerä kotikaupassa ei suostunut kauppaan jäämään. Kotiin tultua pidemmältä reissulta  pitää saada lohturuokaa. Mitähän minun lohturuokani ovat, jäinkin miettimään.  En nyt heti itse keksinyt, että olen laittanut lohturuokaa uuniin, ennenkuin aloitin lukemaan netistä kaalilaatikon ohjeita omani jo hautuessa  ja eteeni osui Kauhaa ja rakkautta blogi ja varsinkin sen laaja kommenttiosasto. Lohturuokaa, niin, se on minulle kaalilaatikko ja taitaa monelle muullekin olla! Kiinalaiset ruoat voivat olla herkullisia tai sitten aivan omituisia tottuneenkin ruokaharrastajan makuun. Matkan antimista kirjottelen pikkuhiljaa.

Oma lohturuokani on ehdottomasti juustot. Pidän vahvoista vanhoista juustoista, kokeilen usein uusia. Musta emmental on parhaita, manchego, gryere, parmesan tulee ensiksi mieleen ja uusi tuttavuus vuohen gryere (Juustoportin uutuus). Juustoja ei juuri Kiinassa saa, mitä nyt kumisia aamiaisviipaleita isojen kaupunkien marketeista. Yhdessä marketissa oli Philadelphia juustoa. Nyt palattuani olen ehtinyt napata useamman yllämainituista iltapalaksi. Sakulle viemäni tuliaisjuustot ja ruisleivät hupenivat vauhdilla. Siis Sakun masuun, ei minun. Olisinpa vienyt enemmänkin, mutta ne painorajoitukset! Varsinkin kun muina viemisinä oli talvivaatteita ja suklaata.

Jopas oli kaalilaatikon tekemisestä monta mielipidettä tuossa blogissa. Monet niistä aika kärkeviä ja joku hauskan sarkastinen "  Ihanan snobbaileva kaalilaatikkoresepti. Teen itselleni ja juppimiehelleni tätä sunnuntaina, sillä ostin ruokamessuilta tänään espanjalaista jumalattoman kalllista espanjalaista vihreää kultaa. Laitan fabo-statuksen asiasta, että muut osaavat kadehtia, ja jätän tyhjän, käytetyn ylineitseellisen oliiviöljypullon lasinkeräyspisteen päällimmäiseksi, että hipsterinaapurimme näkisivät sen.

Äidille teen kaalilaatikosta nyt aika perinteisen. Tällä kertaa en laittanut keitettyä riisiä.  Mitään chiliä tai kermoja en käytä tätä versiotani tehdessä. Saapihan  näitä vanhoja perinnereseptejä muunnella jokainen omassa keittiössään. Vai mitä?

Kommenteista poimin muutaman hyvän idean: karpaloita ja omenanpaloja voisi laittaa. inkiväärikin sopisi hyvin. Itse kokeilisin chiliä siihen myös. En nyt menisi extra virgin öljyä kaalinruskistamiseksi lorauttelemaan. Tavallinen öljy kelpaa. Voita voi laittaa vähän mukaan. Se tuo makua. Koetin olla vähempirasvainen tänään enkä voita lisännyt tänään.

Hauduttamisesta olen samaa mieltä monen kanssa, mitä pidempi haudutus, sen parempi tulos. Teen kerralla ison annoksen,sillä kaalilaatikko pakastuu helposti ja melkein paranee pakastettaessa.

Tässä sitten reseptini, tuoksu kettiöstä on ihana jo:

Tosi iso kaalinkerä
4-5 sipulia
3-4 porkkanaa
muutama kynsi valkosipulia
800 g jauhelihaa
öljyä (voita)
suolaa
valkopippuria
2 tl sokeria (tai hunajaa, siirappia)
vettä

Suikaloi vihannekset ja kääntele niitä pienessä rasvamäärässä , jotta pikkuisen alkavat ruskistua ja hauduttele padassa jonkin aikaa. Paista jauheliha, lisää kaalin sekaan ja mausta. Kaalin hauduttaminen pienentää kaalisuikaleet, niin saat ne mahtumaan paremmin paistoastiaan.

Haudutan kaalin 10 l kattilassa, jossa sitä sopii ruskitettaessa kääntelemään. Pienemmässä kattilassa tai vokissa voi tehdä erissä. Joskus kiireessä olen paistanut kaalia samaan aikaan kahdessa kattilassa/vokissa.

Kopsaan kommenteista tämän kiinnostavan reseptin, jota saattaisin kokeilla.


Vaihteluksi voi kokeilla etiopialaista kaalipataa
Ainekset:
1,2 kg keräkaalia, 400 g sipulia, 450 g porkkanaa, 250 g perunaa
1 rkl voita, 1 dl rypsiöljyä, 2 dl vettä
2 kpl valkosipulinkynttä, 1 rkl tuoretta inkivääriä (raastettuna)
2 tl kurkumaa, 1/2 tl mustapippuria,1 tl suolaa
Valmistus:
1) Hienonna sipuli ja kuullota (= pehmenee, ei ruskistu) voissa pehmeäksi
2) Lisää kurkuma ja 1/2 dl vettä. Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 min välillä sekoitellen.
3) Suikaloi kaali. Kuori porkkanat ja perunat, raasta ne.
4) Kuumenna öljy toisessa kattilassa ja kuullota kasvisraasteita noin 20 min, kunnes raaste pehmenee.
5) Kuori valkosipuli ja inkivääri. Lisää sipuliseoksen joukkoon puristetut valkosipulit, raastettu inkivääri, mustapippuri, suola ja 1/2 dl vettä. Hauduta välillä sekoitellen noin 10 min.
6) Lisää sipuliseoksen joukkoon notkistunut kaaliseos ja 1 dl vettä. Kiehauta ja hauduta kaalipataa miedolla lämmöllä vielä 10–15 minuuttia.
Etiopiassa tuota kaalipataa tarjoillaan 14 mausteen berberé-mausteseosta sisältävien ruokien lisäkkeenä, mutta sopii hyvin esim. broileripadan kanssa muutenkin. Etiopialaisessa ruokaperinteessa lihapatojen kanssa tarjotaan usein niihin tarjoiltaessa mukaan laitettuja kokonaisia keitettyjä kananmuniakin.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti