lauantai 13. maaliskuuta 2010

Mummi huolehtii lapsenlapsistaan ja äiti lähettää tyttärelleen talvisen keiton reseptin

Kauhoin keittoa lautaselle.
- Tässä on vielä huomiseksi meille.
- Meksu ois syönyt kyllä sen kaikki yhdellä kertaa, vastaa mummi, Meksu on tyttärentyttären puoliso Melbournessa.
- Onkohan Aishalla siellä isoja kattiloita?


Laitanpa reseptin tähän (samalla terkut sinne Melbourneen), sillä mielestäni keitosta tuli Taivaallinen Talvikeitto. Aloitan keittoni keittämällä liemen ´lihaisista luista. Tällä kertaa sain lampaanviulun ohenevasta päästä leikattuja paloja tilatorilta. En tiedä, minusta liha on niissä mehevämpää, ehkä se johtuu kalvoista, jotka pitävät lihan muheana. Keitoistani  tulee reiluja talon keittoja, sillä en hienostele vihannesten leikkaamisessa, sinne vaan sinne päin suupaloja. Ajattelin, että tästä maukyhdistelmästä saisi hienostellenkin oivan keiton, jos liemeen lisäisi kermaa tai smetanaa ja leikkaisi perunat ja porkkanat julienne-tikuiksi (sellaisiksi hieman tulitikkua paksummiksi) ja tuoretta korianterisilppua päälle. Annoksesta tulee noin kuudelle hengelle. Kylvämässäni korinteriviljelmässä onkin jo kaksi sirkkalehtistä taimenalkua.




Taivaallinen talvikeitto

liemi
noin 1 kg lihaisia lampaan luita
iso sipuli
2 iso porkkanaa
1/2  iso lanttua
6-7 valkosipulin kynttä
pala inkivääriä, sentti, kaksi
puolikas purjo
2 kypsää tomaattia
10+ mustaa pippuria
pari-kolme maustepippuria
suolaa
vettä niin että kaikki peittyy ja vähän enemmän

lisäksi:
5-6 perunaa suupaloina
1-2 porkkanaa suupaloina
muitakin juureksia voi käyttää
päälle tuoretta persiljaa tai korinteria jos kotona on


Keitä lientä kunnes liha irtoaa luista melkein itsestään.
Siivilöi liemi, ota talteen porkkanat ja lanttu. Huom. liemen porkkanat ja lanttu saa olla kokonaisina, ne on helpompi erottaa sitten.
Soseuta ne erikseen lisätäksesi ne uudelleen liemeen suurustamaan keittoa.
Paloittele juurekset ja lisää keittoon, keitä kunnes kypsiä. Lisää suola ja tarkista liemen maku, lisää vettä tarvittaessa.

Puhdista lihat luista ja paloittele ja lisää. Siinä se on, jotenkin tuo lammas, lanttu ja muut juurekset sopivat niin mainiosti yhteen, että hyvää tulee. Söimme maalaisruisleivän kanssa, päällä runsaasti tuoretta valkosipulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti