sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Äidin keittiössä

Äidin keittiö on tavattoman siisti. Kaikki pitää korjata paikoilleen heti tai mieluummin ennen sitä. Kaikki tavarat ovat olleet samoilla paikoilla vuodesta 1955, jolloin muutimme kotitaloomme. Jokapäiväinen ruoka-astiasto on häälähja vuodelta 1945. Vain yksi lautanen on mennyt rikki. Upeat keittomaljat ja kastikekulhot ovat ylimmällä hyllyllä.

Minä, kuusikymppinen tytär, opettelen pitämään siisteyden ja järjestyksen samanlaisena. Saan kyllä huomautuksia, mutta ne ovat vähentyneet siitä kun muutin tänne äidin seuraksi ja avuksi muutama kuukausi sitten. Miten helposti laitan vääränlaisen kannen kattilaan, sekoittelen soppaa väärällä kauhalla, tiskaan ilman esiliinaa, käytän väärää pyyhettä, sen sellaista.

Etsimme jotakin reseptiä, ja saman tien järjestin resepti-ja keittokirjahyllyn. Siellä oli aarteita, lappusia ja lehden sivuja kaikilta vuosikymmeniltä. Minun repimäni keittokirja. Pyöreäkulmaisia reseptilappisia, joita sai kahvipaketissa. Hiekkahentusia teimme usein 50-luvulla. Koulun kotitalouskirjani on vielä tallella.

Keitoksista meille tuleekin eniten sanomista. Koetan ihan oikeasti kysyä äidiltä hänen reseptejään. Äiti ei sitä aina ymmärrä, hänen mielestään minun pitäisi osata. Tänään oli vuorossa makaroonilaatikko. En itse laita siihen kananmunaa, koska en siitä pidä. Äidin mieliksi laitan. Jos kysyn laitetaanko yksi vai kaksi kananmunaa, tuhahtaa äiti, että pitäshän sun tietää. En ole koskaan katsonut reseptiä, mutta nyt me emännät tarkistimme, mitä keittokirjat sanovat. Sain luvan laittaa juustoraastetta päälle, koska keittokirjassakin sanottiin niin.

Äidiltä olen keittotaitoni alkeet, paremminkin vahvan perustan oppinut ja leipomisinnostukseni saanut. Koulutyttönä en pitänyt siivoamisesta (silloinkaan) ja sain vapautuksen siivouksista, paitsi oman huoneeni,  kun leivoin viikonlopuksi. Silloin tehtiin monenlaisia kakkuja, pipareita ja pullaa. Tottakai vieraille pitää vieläkin tarjota montaa sorttia, ei nyt ihan seitsemää.

Meillä on aina kierrätetty ja lajiteltu jätteet. Kerätään kaikki muovipussit, kumilenksut, napit, narut, lahjapaperit, lasipurkit, margariinirasiat. Ja paljon muuta.

2 kommenttia:

  1. hei äitini mun!

    en ole ennen kuullutkaan, että sait leipomalla vapautuksen siivoomisesta!

    alkoi tekemään karjanpiirakoita mieli. pitää varmaan tehdä ite ku ei muuten saa.

    paljon halauksia täältä sinne. putui kans.

    VastaaPoista
  2. Sekin tässä blogikirjoittamisessa on mukava juttu, että tulee mieleen asioita, sillä minun ja mummin 151 yhteiseen vuoteen paljon mitä ei tule kerrottua...ja sitten te jälkipolvi saatte muistella meitä.... nyt jo tulee mieleen että miten nämä kirjoitukset säilyvät,kun teidänkin aikananne ovat säilömisformaatit muuttuneet lerpuista, korpuista ja ties miten muuttuvat ja nämä katoavat jonnekin. Pitäisikö kuitenkin ottaa paperikopiot. Tai kirjoittaa käsin oikeat päiväkirjat.

    Olen tarkentanut mummin vanhoja juttuja, muunmuassa ukin tapaamiseen liittyvää...kirjoitus tulee aikanaan tänne.

    VastaaPoista