torstai 25. helmikuuta 2010

Tuutte sieltä jääpuikkoina ylös



Äiti: Tuutte sieltä jääpuikkoina ylös. Pimmeesee sinne meette. Se on vaarallista.

Mikä on tämä  extreme laji?

Olen  voinut erityisen hyvin. Astma ei vaivaa ja olo on useimmiten energinen, jos vaan nukun tarpeeksi.
Mitä sitten olen tehnyt eri tavalla viime aikoina? Tutkin nettisivuja, ja tämä oli se juttu, mikä eniten kiinnosti lajista: verenkierto paranee, edistää kudosten aineenvaihduntaa, aiheuttaa solujen vanhenemisen hidastumista mikä taas säilyttää ihon kimmoisuutta.

Vastaus on: avantouinti.

Lauteilla  viimeksi keskusteltiin siitä, miten vähän tutkimusta on tehty avantouinnin vaikutuksista ja yksi  saunoja mainitsi, että Oulun yliopistolla on tehty tutkimus, jossa on todettu avantouinnin vaikutuksista astmaan; pulahtaminen nyt +2 C asteiseen veteen on kortisoonisuihku elimistölle; eli saamme me astmaiset luontevan lääkkeen, ei purkista vaan avannosta! Itse oikein tunnen kuinka hengitän syvemmältä ja avoimemmin, vaivatta. Se on hieno tunne. Tänä pakkastalvena ei ole tuntunut yhtään kertaa, että pakkanen haittaisi hengitystä eikä aikaisemmista vaikeuksista hengittää sisään ja ulos mennessä ole ollut jälkeäkään. Toinen itsestäni ihmeellinen juttu; kestän paremmin kuin ennen tupakansavua. Joskus vielä on pieni pakko olla tiloissa, joissa poltellaan. (vesi jään alla tai avannossa ei siis tästä +2 C kylmene, muutenhan se olisi jäätä...huomio, joka ei aina tule mieleen). Mutta keskustelunaiheet; ne voivat kehittyä sienipaikoista päivän tapahtumien jakamiseen, joku meistä nauttii hiljaa ottamatta osaa, nauretaan, neuvotaan uusia uskalikkoja, vertaillaan varusteita. Varusteita? Napasillaan sinne mennään. Varusteet voivat olla ihanat saunahatut, avantokengät tai muovilipokkaat, avantokäsineet tai perunanpesuhanskat. Mitään ei kuitenkaan tarvita, saunasta vievät lämmitetyt matot avannolle.

Kaikki vaivat jäävät avantoon, vannovat monet.

Turvallista extremeä, sanon minä. Pienoinen riippuvuus, sen voi tunnustaa! Sinne ainakin perjantaisin, joskus keskiviikkoisin. Olen edistynyt saunattomaan avantoon, sinne voi pulahtaa vaikka keskellä päivää. Juuri nyt on ihana aurinkoinen -15C, kaupassakäynnin lomassa voisi käväistä, oikeastaan, tuntuu siltä, että täytyy. Kassi on aina valmiina.

- 2% yli 15-vuotiaista harrastaa avanto-uintia, 8% on kokeillut edellisen vuoden aikana
- Suomessa siis noin 80 000 vakituista harrastajaa seuroissa, harrastajamäärä on reilusti suurempi jos  otetaan mukaan seuroihin kuulumattomat säännöllisesti kävijät ja satunnaiset kävijät
- kaksi koulukuntaa; saunassakävijat ja ei-saunassa kävijät
- suosituinta 40-60 vuotiaiden naisten parissa

terveysvaikutukset dosentti Pirkko Huttusen mukaan:
- kylmänsietokyky paranee
- särkyjen ja kolotusten vähentyminen
- stressihormonin eritys lisääntyy; virkistyminen ja piristyminen
muita positiivisa vaikutuksia:
- parantaa unen laatua
- mielihyvää, henkistä hyvinvointia
- flunssilta ja muilta tartuntataudeilta usein välttyy
- "miltä itsestä tuntuu"
- mukavaa saunaseuraa "tittelit ja vaatteet pois" -meiningillä
- riskit
- olen läytänyt ainoastaan varoituksen, ettei sydänsairaiden pitäisi mennä avantoon


Alla kollaasi Lappeenrannan Myllysaaren saunalta ja sen lähiympäristöstä tammikuussa 2009
Yläkuvassa "saunaton" avanto myös lähistöllä .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti