maanantai 6. syyskuuta 2010

haudutettua ruispuuroa

Kopioin tähän eilen aloittamani facebook-keskustelun. Kimmokkeen alkukommenttiini antoi maaseutumarkkinoilla ilmaiseksi tarjottu haudutettu ruispuuro. Puuron sponsoroi lähiruokaa edistävä taho.

Puurojono kiemurteli kojujen lomassa kymmeniä metrejä. Kenttäkeittiössä oli 140 litraa valmiina, mutta sitä tuskin riitti koko markkinapäiväksi.

Monessa kojussa myytiin pienten myllyjen luomujauhoja ja ryynejä. En ole ennen nähnyt näin reipasta muutosta; en tällä kertaa nähnyt yhtään keksihelppoheikkiäkään kassejaan kauppaamassa. (Ehkä helppoheikkejä ei tulekaan maalaismarkkinoille, vaan tavallisille markkinoille. Tuokin ammattikunta edustaa sentään ennenvanhaa). Maalaisserkkuni kojulla luomurieskat olivat jo loppuneet vajaassa parissa tunnissa. Serkku nakkasi kakkupöydältään suuren kurpitsan kainalooni; vie tuo. Mie vein.

Kauppatori kuhisi kansaa, kanojen ja possujen edessä oli muuri lapsia katselemassa. Kojujen välillä piti kulkea käskynkkää äidin kanssa, ettei kaveri kadonnut vilskeeseen.

Seija: Jotenkin nurinkurista, kun nyt palataan haudutettuihin ruispuuroihin lähiruaan ja ekologisen jalanjäljen nimissä. Höh, haudutettu ruispuuro on ollut parasta herkkuani ikinä, lapsesta asti. Murutetut-vitamisoidut-viljaan-etäisesti-viittaavat-pahvipakatut sokerihipperot eivät koskaan ole kuuluneet kaappiini. Syön melkein joka aamu puuroo! 

Heidi:  hyvä hyvä!:) Ennenvanhaan jo tiedettiin mikä on hyvää, ollaan välillä eksytty polulta....Me syötiin tänään luomupossun lihasta tehtyä lihakastiketta, haudutin luomukermassa ja tiätty luomupottujen kanssa....ja luomumaitoo...leipää....sikahyvää!:)

Seija:  hyvä hyvä meille, meilläkin tänään oman maan pottuja, papuja, tomaattia ja Pernajan kalastajien silliä; nam!


 Aisha:  ja muutenkin nykyisin painotetaan perheen, muiden ihmissuhteiden ja elämysten merkitystä. luen just mielenkiintoisen artikkelin aiheesta:
But will it make you happy.

Seija : huomasin juuri, miten saan selittää äidille mitä luomu oikein tarkoittaa ja miksi se maksaa enemmän...huomaan myös senkin miten äidille tietty status ja tavaroiden uusiminen ja remontoiminen on tärkeää, vaikka entinen olisi ihan toimiva. Toisaalta perhearvot ovat 88 vuoden aikana pysyneet hyvinä entisenlaisina, merkityksellisinä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti