tiistai 7. syyskuuta 2010

Hurumummo lähti permanenttiin

- Mie oon jo ihan ku joku hurumummo, sanoi päämummomme, kun lähti permanenttiin.
Mikä se hurumummo sitten oikein on, jäin miettimään. Korjaako permanentti asian?

Googletin hurumummoja.
- Sarjakuvassa "Mummo" tykkää univormupukuisista miehistä. Joku kommentoi näin:
Ukko-parka ihan ihmeissään “mikähän hurumummo tuokin lie”

- Ministeri Hyssälää arvosteltiin www.uusisuomi.fi keskustelussa näin:
Vanhainkotiin noin hyvin pöhöttynyt ja hyvinsyöneen näköinen hurumummo kuuluu, ei noin tärkeään tehtäävään mummoja pidä valita.  (Kysymys oli Kelan johtajuudesta).

- Keskustelupalstalla puhuttiin lastensuojelusta ja hurumummoista näin:
Sitä paitsi edelleen, lastensuojelun on todella vaikea yrittää auttaa niitä jotka apua todella tarvitsevat kun kiihkoilevat hurumummot ja mammat kuormittavat turhilla ilmoituksilla jatkuvasti. Voisi miettiä kahteen kertaan ennenkuin johonkin soittaa, tai edes jollekin uhkailee kun ei tilanteesta mitään tiedä.

Hurumummot tuntuvat siis olevan aikamoisia; tykkäävät unovormuista, ovat hyvinsyöneitä ja jonkun mielestä pohöttyneitäkin, kiihkoileviakin, eikä heitä kovin tärkeisiin tehtäviin saisi valita. Nettiviittaukset vähenivät ja huru-ukotkin tulivat esiin, tässä lainaus linkitetystä kirjoituksesta, jonka löysin kotimaisten kielten tutkimuslaitoksen sivuilta. Hurumummot ja huru-ukot ovat sitten sopiva pari, huruuttelevat pitkin tannerta..joskus vähän hurahtaneina (ja ilman permanenttiä).

 Nykyisin huru-ukko-sanaa näkee lehdissäkin. Nimitystä on käytetty 60-luvun rokkitähdistä, jotka ovat taas innostuneet konsertoimaan, taikka seitsemänkymmentävuotiaista urheilupomoista, jotka eivät älyä väistyä nuorempiensa tieltä. Huru-ukko on ajat sitten kehityksen kelkasta pudonnut menneen ajan edustaja.
Sanojen huru-ukko ja hurukyyti alkuosa kuuluu samaan liikettä ja ääntä kuvailevien sanojen joukkoon kuin verbit huruuttaa, huristella ja hurahtaa. Viimeisestä on muodostettu höpsähtänyttä tai johonkin aatteeseen tai uskoon ylenpalttisesti intoutunutta tarkoittava sana hurahtanut.


Nakuille saunarouville pitäisi keksiä nimi, ja ehdotuksia pyydettiin.
Tästä sain nimi-idean: hurueevat.
Hurahtaneitakin aatteeseemme ollaan, ja eevan asussa saunotaan ja uidaan.  Jätän ehdotuksen eteenpäin.


Sanoudumme irti yhdestä huru-sanan vivahduksesta, että olisimme ajan kelkasta pudonneita. Sitähän me emme ole. Ai niin, en ole vielä esittänyt nimi-ideaa muille, odotellaan vielä hyväksymistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti