maanantai 26. syyskuuta 2011

Morsian Kashmirissa

Lasteni pikkuserkku Sadaf vihittiin Kashmirissa. Sadaf kuuluu heidän isoisänsä Khurshid dadan (isoisä isän puolelta) sisarussarjan vanhimman siskon perheeseen, joka ainoana jäi Intian ja Pakistanin itsenäistyttyä Kashmiriin Srinagariin.
Morsiamen pääjuhlan rukshatin puku on perinteisesti punainen. Juhlapäiviä on kolme, morsiamen jäähyväisjuhla mehndi, sulhasen jäähyväisjuhla mehndi, jotka ovat polttareiden kaltaiset isossa mittakaavassa, sitten rukshati eli silloinluovutetaan morsian uuden miehensä perheen hoiviin. Walima seuraa ehkä seuraavana päivänä tai muutama päivä sen jälkeen, sen tarjoavaa sulhasen perhe osoittaakseen, että uusi miniä on otettu perheeseen ja kohdeltu hyvin. Oikeastaan tapahtumia on vielä yksi, tärkein lisää, mutta se sijoitetaan usein rukhsatin yhteyteen, eikä se ole suuri juhla, vaan vaatimaton virallinen tilaisuus. Nikah on islamin mukainen yksinkertainen tilaisuus, jossa allekirjoitetaan avioliittosopimus. Voikin olla, että nikah allekirjoitetaan vuosiakin ennen varsinaista yhteiselämän aloitusta. Tällaisessa tapauksessa nikhain allekirjoittanut saattaa vielä opiskella kotoa käsin tai ulkomailla vaikkapa vuosien ajan, mutta koska avioliitto halutaan  perheiden taholta varmistaa, voidaan nikah allekirjoittaa valmiiksi.
Usein avioliitot ovat järjestettyjä, mutta voivat nuoret tavata ja ihastua esimerkiksi opiskellessaan, ja pyytävät sitten perhettä tekemäään perinteiset järjestelyt. Useimmiten sulhanen ja morsian tuntevat toisensa tai heidän annetaan tutustua ennen päätöstä. Aina on ollut avioliittoja, joissa puolisot ovat itse löytäneet toisensa, mutta sellainen taitaa olla yleistymässä. Näin on tehnyt anoppini jo aikoja sitten ja myös hänen tyttärensäkin. Pakistanissa ja Intiassa muslimien keskuudessa ensimmäisten serkkujen avioliitot ovat melko yleisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti