torstai 22. syyskuuta 2011

Zoe, keisarinna

Aisha ja Nigel halusivat tyttärelleen vahvan nimen, ja niin valittiin Zoe. Kumpikaan ei kuitenkaan tiennyt vahvasta keisarinna Zoesta ja siitä, että keisarinna olisi ollut Kalevalan Pohjan akan esikuva. Siitä kertoi meille viestissään tänään Aleksi ja Heli. Zoen muutkin nimet on valittu juuri tuo ajatus vahvasta tytöstä, vahvasta naisesta, selvästi esikuviensa kaltainen Zoe Peppi Aleksandra jo on. Meidän Zoe tietää mitä tahtoo ja osoittaa sen!

Aleksi kirjoitti viestissään: " Zoe on hienosti valittu nimi, keisarinnan mukaan. Haavikon Rauta-ajassa (kirjaversio) Zoesta annetaan aika hurja kuva."   Nyt pitää tutkia hieman nimen taustaa. Suomeen palattua täytyykin lukea kirja.


Wikipediasta lainattua:

Zoe (kreikaksi Ζωή, n. 978 - 1050) oli Bysantin keisarinna 15. marraskuuta 1028 - 1050.
Zoen isän Konstantinos VIII:n kuoleman jälkeen Zoe hallitsi miehensä Romanos III:n kanssa. Romanoksen kuoltua vuonna 1034 Zoe meni naimisiin Mikael IV:n kanssa. Mikael kuoli vuonna 1041. Seuraava kanssahallitsija oli Zoen ottopoika Mikael V, mutta hän kuoli jo seuraavana vuonna.
Kahden kuukauden ajan vuonna 1042 Zoe hallitsi siskonsa Theodoran kanssa. Zoen kolmas ja viimeinen mies Konstantinos IX hallitsi vielä Zoen kuoleman jälkeen vuonna 1050.
Paavo Haavikko on esseessään "Sampo, Bysantin rahamylly" Mitä-Missä-Milloin 1975 -kirjassa esittänyt, että keisarinna Zoe olisi ollut Kalevalan Pohjan akan esikuva






Keisarinna Zoe Porfyrogenitaa ja hänen miehensä Konstantinos IX:a esittävä mosaiikki


Zoe, jonka käsi ohjaa meidän valtakuntaamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti