maanantai 31. toukokuuta 2010

Puutarhaurheilija vastaan äkämäpunkit


Leikattiin mustaviinimarjapensaat maan tasalle.  Äkämäpunkit ovat vallanneet pensaat.Luetaan puutarhakirjaa. Soitetaan biologiystävälle.  Äkämäpunkit ovatkin aika hurjia veikkoja. Nuo pullukat nappulat, joista ei aukea lehtiä tai kukkia, ovat täynnä pikkupunkkejä, jotka leijuvat ilmassa viereiseen pensaaseen. Niiden valtaamaan maatilkkuun ei kannata moneen vuoteen uusia mustaviinimarjapensaita istutella. Punaviinimarjat saavat olla rauhassa. Pensaita ja juuria ei saa panna kompostiinkaan, vaan ne on poltettava. Meillä veli lupasi viedä ne peräkärrillä pois. Ainakin yksi veli on erittäin hyvä olla olemassa. Peräkärrillinen on paras.

Mutta puutarhaurheilijuuteen. Urheilijat puhuvat aina passiivissa Suomessa. Meillä ei olla itsekehujia.
Kansalaiset arvostavat enemmän Sami Kapasta jos  "yritettiin siinä korjata menetetty kiekko ja taklattiin kaveria aika kovaa¨ tai Kim ilmoittaa ¨menetettiin hallinta siinä ohitustilanteessa ja mentiin päin mäntyä¨.

Tekisin mieleni kehua tässä, mutta käytän urheilijamaisesti passiivia.
Puurrettiin puutarhassa kahdeksan tuntia putkeen. Leikattiin nurmikot (vatsa piukkenee), kylvettiin purjot, salaatit ja kesämalvikit (tiukkoja selkäliikkeitä). Istutettiiin muutamat vaapukantaimet (allit kadotkoot). Leikattiin alas useampikin punkkinen marjapensas (syvävenytykset) , kuljetettiin ne lavalle (kokonaisvaltainen lihaskunto), ladottiin tiilimuuria (voimaharjoitukset). Siis mie ite. Aika makee olo suihkun jälkeen. Ei tunnu enää leikattu polvi.

Ja kuljeskeltiin ympäri puutarhaa ihaillen kätten töitä illan jo viiletessä ja auringon kadotessa omenapuiden taa. Hallanvaara.  Jätetään luontoäidin haltuun ensi yöksi koko puutarha. Älä anna hallan tulla.

Maailman paras puutarhurin opas:
Ulla Lehtonen: Ullan puutarha ja viljelyvinkit
- erinomainen tietopaketti äkämäpunkeista
- perusteellinen kompostointiopas (Poikani hymähteli, että teen kompostoinnista taidetta. Niin teenkin.)
- luonnonmukaista kotipuutarhaviljelyä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti