tiistai 2. marraskuuta 2010

Lumikiireitä ja uuden terveyden huoltolain muutoksista!

Luminen pihamaa aamulla. Iltapäivän mittaan kaikki lumi oli hävinnyt ja kylmä pohjoistuuli huusi huuhuu, nyt jäädytääään. Vuosisadan kuumin kesä on mennyt, näin on uskottava. että sellaista tuskin eteeni tulee. Korjailin viimeiset purjosipulit maasta, jätin vielä palsternakat, nekin pysyvät hyvinä talven yli. Maa-artisokat saavat vielä olla piilossa, ehkä osa kevääseen asti. Lehtikaalit nauttivat pakkastujauksesta ja makeutuvat.
Aamusella söimme haudutettua ruispuuroa voisilmällä. Se on suosikkini, mutta äiti vain keittää ja keittää neljänviljanpuroaan. Oli kiva poikkeus tänään. En nyt viitsi keittää itselleni erilaista, syön samaa kuin äiti.

Päänsärkyä äidillä. Mietin, miksi noustessani ylös ja kauemmin istuttaessa on jäykkä olo. Äiti ei vaikuta jäykältä, nousee napakasti liikkeelle. Onko tämä oire jostain, iän vaikutuksesta liikkumiseen? No voi.  En ole siihen oikein kiinnittänyt huomiota, kun olen jotenkin luullut, että iän tullessa sellaisia jäykkyyksiä tulee pikkuhiljaa.

Lounaaksi hain pakkasesta ihanaa kaalilaatikkoa ja mansikkakiisseliä.

Sitten naistensaunaan ja Saimaaseen uimaan. Vesi on jo +7 C ja se tuntuu jo melkein avannolta.
Saunakeskustelu kiertyy terveyspalveluihin. Ihmettelimme Eksoten (terveyspiirimme eksoottinen nimi) toimia, miten vaikea on saada hoitoa, lääkäriä ei helpolla saa edes tavata.

Iltasella televisiossakin keskusteltiin terveyspalveluista, vanhusten ja nuorten tarvitsemat palvelut laitettiin vastakkain. Kumpi on tärkeä? Miksi vastakkainasettelu!

Vanhusten huolto vie kasvavan osan rahoista, sanottiinn televisiokeskustelussa. Tämä suhteessa esimerkiksi paniikkihäiriöisten tai anoreksiasta kärsivien nuorten tarvitsemaan hoitoon.  Sallamari, nuori, hoitokokemuksistaan kertova haastateltava, kertoi, ettei systeemi toimi ollenkaan. Jatkuvuutta ei ole, koska hoitohenkilökunta vaihtuu. Onko edes ammattitaitoa, hän kysyi?

- Tahti joilla mielenterveysongelmaisten määrä kasvaa, on huima, sanoi poliitikko Maria Guzenina. Uusi terveydenhoitolaki ei auta. Asetukset jaa, mutta noudatetaanko niitä edes. Määärärahoja ei ole. Koko perhe tarvitsee hoitoa, nuori sairastunut sairastuttaa myös perheensä, ellei alkupäässä satsata.

Nuorisopsykiatrian ylilääkäri (Kuopio) kertoo:  Rahatilanne on vaikea. Yksittäiselle avuntarvitsejalle avun saaminen on sattumanvaraista joskus. Poliittista päättäjää vain kiinnostaa raha.
Nuorisopsykiatrian palveluissa on iso aukko. Mistä tarvittavat palvelut otetaan?

Terveydenhuoltolain muutokset alkavat keväällä 2010.  Maria Guzenina sanoo, ettei laki  tule toteutumaan suunnitellussa muodossa.

Nuorten hoidosta kiistellään. Vanhusten hoidosta valitetaan. Käytännössä törmäämme äidin kanssa nähin asioihin melkein päivittäin. Nytkin äiti sai terveyskeskuslääkärin vasta 3 viikon päähän, kun halusi vastaanotolle jatkuvan päänsärkynsä ja kohonneen verenpaineen vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti