torstai 23. joulukuuta 2010

Lanttulaatikko a la Australia ja Hauskaa Joulua!

Hyvää joulua kaikille tänne osuneille lukijoille!

Tarkastellaanpa jouluun kuuluvaa (tai kuuluuko enää monelle?) lanttulaatikkoa, sillä minusta se on aliarvostettu ruoka. Syy on varmasti Rouva Saarioisen ja hänen ystäviensä. Mutta kokeilepas itse tehtyä pienin lisämaustein! Kokkailin sitä gourmet-kavereilleni aikoinaan Australiassa (nauriista ja/tai kurpitsasta tosin) ja sain paljon kehuja. Mukaan laitan myös Kotilieden reseptin, joka on aika perinteisen tapainen. Sitten äidin, minun ja aussiversiot. Ja ainesten suhteethan saa olla vähän avoimet; määrien ei tarvitse niin tipotarkkoja olla.

Kotilieden  lanttulaatikon perusohje

Kahden sukupolven lanttulaatikot :

Äidin perinteinen lanttulaatikko

1 kg lanttusurvosta
2 munaa
kermaa tai kermamaitoa noin 2 dl riippuen lanttusurvoksen omasta nestemäärästä
siihen sekoitetaan 2 rkl jauhoja
suolaa
pippuria
vähän sokeria tai siirappia

Kaikki sekoitetaan ja laitetaan voilla siveltyyn uunivuokaan ja paistetaan aluksi +200 C ja sitten noin +150C 1,5-2 tuntia.

Seijan lanttulaatikko
samaan tapaan kuin yllä, mutta jauhoja ei laiteta.
maustetaan raastettulla tuoreella inkiväärillä (noin 2 cm pala)
sokerin sijaan muutama rkl hunajaa
hyvä ripaus muskottipähkinää

Aussilanttulaatikko

Australiassa ei saanut lanttuja, mutta nauriit (swedes) olivat melkein samantapaiset. Siihen voi myös lisätä keltaista jättikurpitsaa...siitä saa hehkuvan värinkin. Muuten sitten suunnilleen sama kuin yllä. Chiliäkin lisäsin siihen joskus. Jos kurpitsaa ei ole käsillä, teelusikallinen kurkumaa antaa keltaisen värin.

Meillä syödään karjalanpaistia, lohta, lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa, karjalanpiirakoita, sekametelisoppaa. Uutuutena  punajuuri-smetanavuoka. Laitan reseptin myöhemmin. Tänä vuonna olemme vain kahden äidin kanssa. Viime vuonna oli hulinaa.

Unelmaupea talvi ulkona, tänään -27C!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti