lauantai 4. joulukuuta 2010

Saanko syödä vielä tomaatin? Karppausta.

Opettelen karppaajien kieltä
Hyväkarppi noin 100g hh / päivä

Alakarppi alle 40g hh / päivä

Tiukka ketokarppi noin 20 g hh / päivä

Esimerkkinä hiihihydraateista (hh)

100 g ruisleipää 41 g
1 peruna             13  g
porkkana                6 g
1 omena              21 g
1 appelsiini         15 g


VHH on käsittääkseni niin pitkälle kuin mahdollista aitojen, ravinnerikkaiden ja vähän käsiteltyjen raaka-aineiden käyttöä. Olin jättänyt muna-pekonidieetin oman onnensa nojaan aikaisemmin, sillä sen aikaiset Atkins-dieetin harrastajat ahmivat juuri noita ison pihvikuorman ohella, eikä se minua kiinnostanut millään muotoa. Olen keksinyt paljon muuta VHH herkkua; juustot, jugurtti (ei tietenkään maustetut), linssit ja pavut, kerma, ´voi, kala, kana, siemenet ja pähkinät. Näistähän saa vaikka mitä herkkuruokaa.

Puhutaan "kakusta" eli hiilihydraatin, rasvan ja proteiinin suhteesta. Sitä tässä koetan opiskella. Luulen, että omenamehu ja ehkä liiaksi puolukoita aamiaisella saattoi nostaa hh saannin liiaksi.

Hiilihydraattien rajoittamisesta on monenlaisia versiota. Useimpiin niistä käsittääkseni tomaatti mahtuu. “Kiellettyjen” ruokien lista on ihan erilainen riippuen siitä, minkä suuntauksen edustaja on VHH:n määritellyt tai mistä VHH-versiosta on kyse. Käsittääkseni tieteellisissä tutkimuksissa tomaatti ei ole kuulunut kiellettyjen listalle. Kielletyt ovat siis: sokeri, viljatuotteet (kokonaan tiukemmassa versiossa) ja niiden mukana jää pois kaikenmoinen ihanuus, no, mistä nyt ei niin väliä.
Kaikissa ravitsemusta käsittelevissä kirjoituksissa painotetaan sitä, että keho ja aineenvaihdunta on yksilöllinen asia. MITÄÄN yhtä samaa ei voi suositella kaikille – paitsi tietenkin kehotus välttää teollisesti keinotekoisesti aikaansaatuja halpamuonia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti